Pavel Macek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O československém politikovi z První republiky pojednává článek Pavol Macek.
Bc. Pavel Macek
Narození1976 (47–48 let)
Alma materUniverzita Karlova
Povolánízápasník bojových umění a trenér
Webwww.pavelmacek.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Pavel Macek (* 13. září 1976) je mistrem čínských bojových umění, šéfinstruktorem školy Practical Hung Kyun a šéfinstruktorem vůdčí české školy silového a kondičního tréninku KB5. Jako Master StrongFirst Instructor reprezentuje v Česku prestižní mezinárodní školu síly StrongFirst.

Život[editovat | editovat zdroj]

Bojovým uměním (především džúdó) se věnuje od dětství, čínským bojovým uměním od roku 1991. Tradiční Hung Kyun rodiny Lam začal studovat v Chinatownu kalifornského San Francisca pod vedením Y. C. Wonga Sifu a jeho syna Raymonda. Ve studiu pokračoval pod vedením velmistra Lam Chun Singa, nejmladšího syna hongkongského velmistra Lam Jou. V r. 2002 založil školu Practical Hung Kyun, od roku 2003 působí jako hlavní asistent velmistra Lama na jeho evropských výukových kurzech.

Pavel Macek je autorem řady překladů (především z čínštiny a angličtiny), článků a odborných statí na téma čínská bojová umění, silový trénink, filosofie a kultura. V r. 1997 působil jako překladatel pro časopis Knockout, v l. 1999–2000 přispíval do časopisu Attack, v letech 2000–2001 pracoval jako odborný poradce televizního pořadu Fight Pro. Jeho asociace rozšířila svoji působnost i do dalších zemích světa a stává se asociací mezinárodní.

V r. 2000 získal zlatou příčku na 1st International Hungga Gungfu Championship, konaném v německém Karlsruhe; v témže roce promoval na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy diplomovou prací na téma tradičních čínských bojových umění. V r. 2003 spolu s přáteli založil internetové diskuzní fórum bojovaumeni.cz, pro který působí jako odborný poradce. V roce 2004 získal se svým bratrem Petrem zlatou medaili na 1. mezinárodním festivalu tradičních čínských bojových umění (provincie Henan, Čína) v kategorii „sparringové sestavy“.

Kromě čínských bojových umění se zajímá o silový a kondiční trénink, především cvičení s kettlebell, posilování s vlastní vahou, velkou činkou a jednoručkou. Pavel je pionýrem cvičení s kettlebell v ČR, prvním oficiálně certifikovaným instruktorem prestižní světové asociace StrongFirst a šéfinstruktorem školy KB5.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Pavel Macek – oficiální české stránky
  • KB5 – škola síly a kondice (zakladatel a šéfinstruktor)
  • StrongFirst Czechia – mezinárodní škola síly (Master StrongFirst Instructor)
  • Practical Hung Kyun – škola čínských bojových umění (zakladatel a šéfinstruktor)
  • MMA Gym Praha – škola smíšených bojových umění (zakladatel a šéfinstruktor)
  • SIMPLEXTRONG – anglická stránka, věnovaná silovému tréninku staré školy (zakladatel a šéfinstruktor)